Zupa jarzynowa z żółtkiem

<%image(wypoczynek-diabetyka-kobieta-dziecko-images.jpg|49|66|Zupa jarzynowa z żółtkiem)%>

Jest to przepis dla dziecka powyżej 6 . miesiąca
Składniki: Ok. 50 g obranych warzyw:, marchewka, pietruszka, seler, kalarepka, burak, ziemniak, ok. 25 g chudego mięsa (np. filet z indyka)
2 łyżeczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego, pół łyżeczki masła, pół żółtka, ok. 60-80 ml wody.

Przygotowanie:
Obrane, umyte i pokrojone warzywa zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Następnie przestudź i zmiksuj na papkę (możesz również przetrzeć przez sitko). Dodaj masło i połowę żółtka. W osobnym garnuszku ugotuj kawałek mięska, drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej papki warzywnej. Ponownie zmiksuj. Dosyp kaszkę lub kleik (błyskawiczny, nie wymagający gotowania) i dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników przygotujesz ok. 120 g gęstej zupki.

hastagi na stronie:

#żółtko dla niemowlaka

Authors

Related posts

Top