Dzieci z nadwagą przybywa

W Polsce szybko przybywa dzieci z nadwagą.

Wszystkiemu winna jest źle zbilansowana dieta. Zdecydowana większość dzieci je byle co – zazwyczaj chipsy, czekoladowe batoniki, frytki, popijając to wszystko słodkimi gazowanymi napojami.

Opolscy lekarze alarmują: 70% przebadanych uczniów klas piątych zamiast śniadania w domu je chipsy i batoniki w szkole. Doktor Teresa Poleszuk-Spakowska twierdzi, że te dane są zatrważające!
100 dzieci na 1000, czyli 10 procent nie je śniadania w ogóle, a niewiele ponad 10 procent je śniadania pełnowartościowe. Inne dzieci jedzą np. tylko płatki na mleku, inne takie, których nie mogliśmy zakwalifikować jako śniadanie, np. pączek z marmoladą czy samo kakao.
fakty

Rodzice czasami wolą dać dziecku pieniądze na wafelka czy batonika, niż przygotowywać samemu pełnowartościowe śniadanie. Ponadto, nie bez winy jest reklama, która wszem i wobec ogłasza, jakie to zdrowe i pożywne są batoniki, czekoladki, ciasteczka.
Najgorsze jest to, że nie tylko dzieci, ale i rodzice się na to nabierają.
Kupują dziecku ciastka mlecznego batonika (który czasami niewiele wspólnego ma z mlekiem) wierząc, ze zastąpi on szklankę mleka. Kupują ciasteczka, wierząc, że zawierają one same zdrowe i pożywne składniki. Nie zwraca się już uwagi na to, czym produkt jest słodzony, i jeżeli nawet nie zawiera cukru, to być może zawiera środek, który jest o wiele bardziej szkodliwy od cukru, a nawet trujący.
To jest wieczny dylemat rodziców: czym karmić dziecko, aby było zdrowe?
Przecież, na dobra sprawę, prawie każdy produkt jest trujący, zawiera konserwanty, środki, które niewiele wspólnego powinny mieć z jedzeniem.
Ja tez mam ten dylemat. Myślę, że trzeba po prostu zwracać uwagę na to, co podaje się dziecku i nie przesadzać z produktami, które zawierają konserwanty i inne sztuczne środki.

Co to jest otyłość?

Otyłość, patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Otyłość stwierdza się jeżeli tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 25% u kobiet.

Nie tylko ilość ale dystrybucja nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej ma znaczenie. Tak zwana otyłość brzuszna (otyłość androidalna) ma większe znaczenie patologiczne.

Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadania na niektóre z chorób i zwiększa śmiertelność.

Dokładne, stosowane w badniach naukowych metody oznaczania ilości tkanki tłuszczowej organizmu to:
bioimpendancja elektryczna ciała
podwójna absorpcjometria (DXA)
tomografia komputerowa z oceną planimetryczną
jądrowy rezonans magnetyczny
metody izotopowe

W praktyce stosuje się:
pomiar masy ciała (wagi ciała)
pomiar grubości fałdu skórnego
obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI) i wskaźnika WHR (waist-hip ratio)

Wskaźnik BMI dobrze koreluje z pomiarami zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.

BMI
wartość prawidłowa 19-25 kg/m²
nadwaga 25-30 kg/m²
otyłość >30 kg/m²
skrajna otyłość >40 kg/m²

WHR
wartość prawidłowa dla mężczyzn – 0,9
wartość prawidłowa dla kobiet – 0,8
obwód brzucha mierzony na poziomie talii nie powinien przekraczać połowy pomiaru wzrostu

Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża podaż kalorii w pożywieniu).

za Wikipedią

Related posts

Top